Hva slags filter anbefales for de ulike akvarium

Hva slags filter anbefales for de ulike akvariumMed sine både magiske og unike effekter har akvarier sjarmert oss mennesker i alle tider, dette ved at vi har kunnet skape oss en undersjøisk verden som vi ellers bare ville kunne drømt om. Men på grunn av både fisker og planters metabolisme, og også matavfall og lignende så blir det fort mye avfall i akvariet som må resirkuleres.

Dette avfallet påvirker ikke bare utseende og skjemmer dette optisk sett, men det vil også påvirke selve vannverdiene, og det kan i verste fall utvikle seg til giftige materialer som kan drepe all fisk som lever der, enten på kort eller på lengre sikt. Så på grunn av dette er det ikke bare viktig å bytte vann regelmessig, men også å filtrere det konstant. I denne artikkelen så skal vi gå gjennom ulike filtre som er tilgjengelige, og også fortelle deg hvordan denne viktige delen i akvariet fungerer, slik at du tar en god beslutning når du skal investere i filter til akvariet ditt.

Akvariefilteret sine oppgaver

Slik som navnet antyder så har akvariefilteret som oppgave å både filtrere og å rense vannet. Så alt avfall vil da forsvinne under filtreringen. Så det spiller ingen rolle om det er avfall fra planter eller fiskeavføring, alt avfall vil bli filtrert ut gjennom akvariefilteret, slik at vannverdiene vil holde seg stabile. Men det finnes selvfølgelig flere forskjellige typer filtre, som filtrerer vannet på forskjellige måter.

I tillegg til å filtrere så får også de fleste akvariefiltrene vannet til å bevege seg, noe som gjøres ved hjelp av at det vannet som suges inn, blir filtrert og så skylt ut igjen. Dette er meget viktig fordi mange fisker og planter trenger å oppleve den naturlige flyten av vann. Noen filtre tilbyr også muligheten til å kunne justere styrken på strømmen, slik at du kan tilpasse den helt etter dine innbyggere i akvariet.

Foruten filteret så er også plantene ansvarlige for å nøytralisere de giftige stoffene fra vannet, så det bør alltid være masse planter i akvariet. Bare på denne måten så kan den biologiske balansen opprettholdes helt.

Hvilket type filter passer for hvilken type akvarium?

akvariefilterSiden det er så utrolig mange forskjellige typer filtre, så er det ikke en lett oppgave å avgjøre hvilket du skal velge. Så av denne grunn bør du bli kjent med de ulike metodene. Når du velger et nytt filter, så bør du sjekke flere kriterier. På den ene siden er materialet filteret er laget av viktig, og det må også passe for de behov og krav som fisken har. På den annen side så er noen filtersystemer bare egnet til visse akvarium størrelser eller design. Derfor skal ikke små filter som passer for akvarier på 100 liter volum brukes i en stor tank på 800 liter volum. Så volumet på akvariet må derfor alltid  passe for filter volumet. Hva slags typer filter finnes det? Det finnes utrolig mange forskjellige filtertyper, alle med det samme formål: å filtrere akvarievannet på en pålitelig måte.

  Det mekaniske filteret

  Et mekanisk filter vil filtrere både det grove, så vel som det fine avfallet ut av akvarievannet. Dette er egnet både som et pre-filter samt også som et komplett filtersystem. Alle modellene er greie, dette grunnet deres enkelhet i å bytte filtermaterialet og de er enkle å både installere og å fjerne. I en ferskvannstank så bør frekvensen på minimumsmengden være helt opp til det firedoble av vannvolumet.

  Og i en sjøvannstank så bør det minst være tidobbel mengde. Av denne grunn så er det mange fiske entusiaster som skifter ut filter substratet hver uke, noe som igjen fører til at det er helt umulig for det mekaniske filteret å bli brukt som et biologisk filter, dette fordi viktige bakterier blir helt ødelagte under rengjøringen. En optimal form for et mekanisk filter er et indre motorfilter, som det også finnes flere forskjellige typer av.

  Piple filter

  Piple filtrene er ganske sjeldne. De arbeider på en måte som kalles «super-aerobe». På denne måten blir vann påført filtermaterialet, noe som selvsagt også har luftkontakt og er igjen rettet inn i en egen tank. Fra denne tanken så blir det pumpet tilbake igjen inn i akvariet. Piple filtrene kan bare arbeide effektivt hvis minst 4000 liter vann i timen strømmer igjennom det, og dette er sjeldent tilfelle.

  Anaerob filter

  Et anaerob filter er en veldig fin metode for biologisk filtrering. Dette er et filter som fungerer helt uten oksygen. Og i en slik modell så må filtermaterialet alltid være omgitt av vann med lavt oksygeninnhold, noe som igjen bare er mulig med en langsom strøm i vannet. Og hvis vannet strømmer igjennom meget langsomt, så vil oksygenet bli helt borte etter bare et par centimeter i filterbedet. I motsetning til andre filter modeller så er det bare nitrat som blir brutt ned, slik at proteiner o.l ikke kan endres til nitrat og så bli brutt ned etterpå. Så av denne grunn så kan disse filtrene kun brukes som et tillegg, og de er ikke egnet til å brukes helt på egen hånd.

  Biologiske filtre

  Med disse unike filtrene så er bakteriene som lever inne i filteret selv ansvarlige for rengjøringen av vannet. Det er millioner av små organismer, bakterier, amøber og ciliater blant andre,som lever i disse filtrene og de er strømmen av organisk materiale i vannet. Dette organiske materiale blir så enten fjernet eller det blir reformert på en slik måte at det kan komme tilbake i vannet. Bakterier og andre organismer vil vises på filtermaterialet som et brunt slam. Så det er meget viktig å ikke vaske dem bort, siden de hjelper til i akvariet, og gjør at nok vann får renne gjennom filteret og ikke blokkere det. Både proteiner, fett og karbohydrater, som alle er deler i akvarievannet, er de viktigste kildene til mat for alle disse mikroorganismene. De blir forandret til nitrat og karbondioksid. De biologiske filtre er godt egnet for alle typer akvarium.

  Utvendig filter

  Dette filteret er installert på utsiden av akvariet og vil ikke forstyrre det optiske inntrykket. Vannet blir transportert til filteret gjennom et rør, dette er ofte tilgjengelige i flere forskjellige størrelser. Filteret er vanligvis plassert  i akvariets etasje enhet. Vannet strømmer gjennom filteret, som vanligvis er fylt med ulike typer av filtermaterialer, og vil så filtreres. Filtermaterialet bør alltid velges helt avhengig av akvariets innbyggere. Etter rengjøring så vil vannet bli pumpet tilbake i akvariet, noe som igjen fører til vannbevegelse. De utvendige filtre kan være store, fordi de tar ikke bort plass inne i selve tanken, og de påvirker heller ikke utseendet.

  Innvendig filter

  Foruten utvendige filtre så finnes det også innvendige filtre. Disse suger opp vannet, og renser det ved å lede det gjennom et  filtermateriale og så returnere vannet tilbake igjen etterpå. De innvendige filtre har den fordelen at de  trenger ikke noen slags form for rør. De kan brukes til å lage vanngjennomstrømning og de er tilgjengelige i utrolig mange størrelser. Det er noen modeller som fungerer utelukkende som aerobe filtre, men det finnes også modeller som filtrerer en del av vannet anaerobe og en annen del aerobe. En av ulempene med disse er at de trenger litt plass og de må også fjernes fra tanken hver gang du skal rengjøre dem.

   Konklusjon

    

   Men uansett hvilken type filter du velger, så er det alltid viktig å gå for en passende størrelse. Det er alltid bedre å ta en modell som er litt for stor og som renser mer vann, enn et som ikke kan holde tritt med mengden vann som akvariet ditt holder. I tillegg er det også viktig å følge med på det enkelte filterets krav og attributter, slik at de ikke ryker med en gang, og at de har lang levetid og alltid holder akvarievannet ditt rent på en god og pålitelig måte.
   © FamVeld – shutterstock.com / © FamVeld – shutterstock.com