Hva slags forskjellige bur er det for kaniner?

Hva slags forskjellige bur er det for kaninerKaniner er sosiale dyr som ikke liker å bo helt alene, men de foretrekker å bli holdt sammen i grupper av flere. De liker godt å kose og trenger også å trene sammen ved å jage hverandre rundt. Men mesteparten av tiden er det ikke mulig å holde dem på denne måten. Spesielt gjelder dette hvis kaninene dine blir holdt inne i et hus eller leilighet. Har du dem i hagen på den andre siden, så etterlater dette nok plass til dine egne ideer og store bur.

En kanin trenger ikke bare en kompis som en venn, men de trenger også nok plass. Dette gjelder ikke bare buret i seg selv, men også det faktum at kaniner er dyr med et stort fluktinstinkt som trenger plass til å springe for å holde seg sunne og slik at de kan holdes arts riktig. Så av denne grunn er det best hvis de kan enten bevege seg fritt rundt i leiligheten eller i det minste i et helt rom, eller få nok plass i hagen med et stort område tilgjengelig til å løpe rundt på.

Denne artikkelen vil informere deg om de ulike burtypene for kaniner og hva du bør se opp for.

Lite og fint? – Neitakk, sier kaninene

Som nevnt ovenfor,så trenger kaniner plass, og jo mer jo bedre. Det typiske kaninburet med en rektangulær form, som ofte finnes i dyrebutikken, er på ingen måte arts hensiktsmessig og det bør ikke kjøpes i alle fall. De som ikke kan tilby nok plass for kaninene til å fritt bevege seg rundt, bør revurdere sin kjærlighet for dyrene og heller ikke holde noen i det hele tatt. Selv de søte langørete ønsker fullt ut nyte sin atferd, å få løpe rundt og hoppe og tilfredsstille alle sine naturlige behov. Et bur med bare lit halm og høy er ikke nok, de trenger både dekorasjoner samt mye plass. Alle kaniner liker å løpe og hoppe rundt. Så av denne grunn er det meget viktig at deres hjem må være minst stort nok for dem å være i stand til å gjøre et stort hopp, uten å berøre buret.

Dekorasjonen avgjør et bur sin størrelse

Selv om kaniner ikke skal leve alene, så trenger de alltid en sovehule eller et lite hus som tilhører bare dem. Så, avhengig av hvor mange kaniner som holdes sammen, må buret alltid være stort nok til å sette inn en hytte for hver enkelt i det. Men dette er ikke alt som en godt bur bør kunne tilby. Du bør også  opprette separate foringsplasser og også toaletter, slik at ingen kamper trenger å oppstå når de spiser. De må også få noen leker for å ha noe å gjøre på, og det er meget viktig at de har nok plass til å bevege seg rundt. Så etter en kort oversikt av de viktigste kriteriene så blir det tydelig at vanlige bur som er tilgjengelige på markedet ikke kan oppfylle kravene til artspassende oppbevaring av kaniner. Av denne grunn så er det veldig viktig at disse burene kun brukes som soveplasser eller for karantene og ikke brukes som en permanent løsning.

De viktigste møblene for et kaninbur:

 • sovemulighet for hver kanin
 • et sted å spise for hver kanin
 • et toalett for hver kanin
 • høystativ
 • muligheten til å kunne drikke

Kaniner trenger mer plass enn du forventer

VIKTIG: Du bør gi 2 m² plass per kanin, eksperter anbefaler selv å gi 3 m² til større raser !!

Kaniner trenger mer plass enn du forventer
Mange mennesker som ønsker å holde kaniner ofte spør seg selv i denne situasjonen om hvorfor slike små dyr trenger så mye plass. Men hvis du sammenligner den typiske plassen i et bur med plassen til et menneske i fengsel, blir det raskt klart for deg. En fange har bare en svært liten plass til rådighet, en seng, et toalett, en stol og et bord for å spise på. Noen ganger er det to senger der hvis du har en partner i cella. Et vanlig kaninbur som tilbys i din dyrebutikk har også for det meste plass til en seng, et hjørne for fôring og et brukt som toalett. Og hvis du er heldig, vil det være en annen etasje også. Som du kan se er det mange likheter. Og la oss være helt ærlige, ingen ønsker å behandle sine kjære som fanger, da denne måten å holde kjæledyr på har ingenting til felles med forkjærlighet for dyr. Så selv en liten kanin, som et menneske, har stor rett til å nyte et hyggelig hjem.

Mange dyrevernforeninger råder nye kanineiere til å kjøpe bur på minst 140 x 70 cm, og bruke det til å holde et kaninpar der i begynnelsen. Dette er hovedsakelig fordi de fleste dyrebutikker ikke tilbyr noen størrelser over denne. Men hvis du tar en nærmere titt på dyrene som holdes i denne typen miljø så blir det raskt klart at det ikke er et arts passende bur.

Meget viktig kunnskap: en kanin beveger seg ved å hoppe fremover. Et vanlig bur tilbyr ikke noen muligheter for dem til å gjøre et eneste lite hopp, noe som begrenser dem umåtelig. Og dette fører igjen til at de ikke er i stand til å følge sine naturlige instinkter.

Hva slags bur finnes det, og hva er mulighetene?

Det finnes flere forskjellige typer kaninbur, og dette tilbyr mange muligheter for deg som eier. Ikke bare i forhold til pynten, men også for plassen til dyrene.

La oss først se på tilgangen i huset eller leiligheten din

Nettingbur

Nettingbur er en variant som ikke er godt likt av dyre entusiaster, siden de ikke tilbyr en artshensiktsmessig måte å holde dyr på. Nettingburene er vanligvis rektangulære og består av et slags kar som er laget av plast, omgitt av gittervegger. Dessverre er de tilgjengelige i mange størrelser, men alle av dem er for små. Hvis du av en eller annen grunn foretrekker et bur som dette, så kan du forbedre det ved å sette to av dem over hverandre og koble dem sammen, og legge til en andre etasje, og dermed gi mer plass til kaninene. Dette er selvfølgelig fortsatt ikke helt tilfredsstillende, men det er mye bedre enn bare et helt enkelt bur.

For å koble sammen to bur, så må du fjerne taket på det nederste slik at du kan sette det andre på toppen. Plastkaret vil da senke seg litt, noe som gir et stabilt grunnlag. Og en åpning i gulvet i det andre buret kan da brukes av kaninene for å få tilgang til andre etasje. Det er veldig viktig å være oppmerksom på at kantene på hullet ikke er for skarpe, slik at dyrene ikke kan skade seg selv. En rampe er den mest ideelle løsningen for å få tilgang til andre etasje.

Visst du holder kaniner i et nettingbur så er det veldig viktig å gi dem muligheten til å bevege seg, la dem løpe og hoppe på utsiden av buret. Ideelt sett bør de ha hele dagen på seg for å flytte seg rundt utenfor.

Netting kabinetter

Det finnes også noe veldig praktisk kalt netting kabinetter. Som du kan se av navnet, er dette kabinetter med netting på sidene. Hva som er så flott med disse kabinettene er at de er mye større enn vanlige nettingbur. Toppen kan også stå åpen om de er høyere enn minst 100 cm. Og avhengig av hvor mye plass du har tilgjengelig, så kan disse bygges over et svært stort område, og tilby mye plass til dyrene, og allikevel etterlate mange muligheter for dekorasjon. Likevel er det lurt å tilby kaninene en mulighet til å løpe rundt ute fra tid til annen, slik at de kan løpe rundt og slå seg riktig løs.

  Kaninrom

  I dag er det mange kanin entusiaster som tilbyr sine kjæledyr et helt eget rom. Skulle det være et rom tilgjengelig i huset som ikke er i bruk, så kan det bli forvandlet til et bokstavelig talt kanin paradis, og tilby mer enn nok plass til å både løpe rundt, hoppe og slappe av i. Vær imidlertid forsiktig fordi kaniner liker å tygge på alt som kommer i deres vei. Så av denne grunn kan det være fornuftig å inngjerde veggene i rommet.

  Få springe fritt rundt

  De fleste kaniner er flinke å bruke toalett, noe som gjør det fullt mulig for dem å bli holdt i leiligheten uten noen form for begrensning. Hvis du trener dyrene dine riktig så kan du holde leiligheten din fri for avføring. Hvis du ønsker å tilby denne muligheten til kjæledyrene dine, så bør du sørge for at de har et hjørne for seg selv der de kan både slappe av, sove eller spise. Det er også viktig å gjøre leiligheten din «kanin sikker», siden de små gnagerene liker godt å tygge på både møbler og kabler.

  Ha dem i hagen

  Ha dem i hagenKaniner trenger ikke å bli holdt inne i huset eller leiligheten på permanent basis. Å ha dem i hagen er enda sunnere og naturlig for dem, hvis de blir vant til dette. Men det er viktig å passe på noen punkter da.

  Spesielt i vintermånedene trenger de mye halm og også et sted å varme seg på. For dette formålet så er små hytter eller stall laget av tre ideelle, siden de isolerer godt mot kulde. Kaniner vil generelt ikke bli kalde fordi de vil få vinterpels,og bygger opp et ekstra lag med fett og har også beskyttelse i halmen. Når du har dem ute så er det ikke bare viktig å tilby dem en plass for å varme seg, men også en plass som er helt skjermet fra regn og fuktighet. Dette rommet kan også brukes til mating.

  Den beste tiden å få kaniner til å bo ute på er om våren, når det ikke er fare for nattefrost lenger. Under enhver omstendighet må de ikke tas utenfor uten å bli vant til det i løpet av vinteren. Vinterpelsen deres vokser i løpet av høsten, slik at kaniner som holdes inne i huset vokser enten ikke i det hele tatt, eller ikke tilstrekkelig nok. Av denne grunn så er disse dyrene ikke beskyttet i tilstrekkelig grad mot kulde og lider ofte av tung forkjølelse eller vekttap. Og i ekstreme tilfeller kan de til og med fryse i hjel.

  Ute kabinett

  Mange kanineiere som ønsker å holde sine dyr i hagen velger vanlige nettingvegger, disse er svært lette å tilpasse i størrelse når du bygger kabinettet selv. Dette er en god idé fordi dyrene kan da følge sine naturlige instinkter og tilfredsstiller sine behov deretter. De kan både grave, hoppe og løpe rundt så mye som de vil. Men du må være forsiktig. Det er viktig å se til at det er også er et tak på toppen av kabinettet. Fordi det er mange farer som venter på å angripe fra oven, både rovfugler eller andre rovdyr som er i stand til å klatre inn i kabinettet. I tillegg må du sjekke at kaninene ikke kan grave seg ut av sitt hjem.

  Ute stall

  Mange kanineiere holder sine dyr i en vanlig stall. De er store nok og har nok plass til å hoppe å leke rundt i. Men vær forsiktig, også her er det mange muligheter til å unnslippe. Før du flytter dyrene inn hit, bør alt være sikkert, også i forhold til farlige steder hvor kaniner lett kan bli skadet. Stallen bør heller ikke være for mørk og den må tilby nok dagslys.

  Trebur
  Når kaninene holdes ute, så er trebur ofte brukt. Men disse er stort sett ikke store nok til å sikre et arts passende miljø for kaniner. Så du bør bare bruke dem fra en viss størrelse og oppover. Også i dette tilfellet er det viktig å tilby dem muligheten til å gå ute hver dag slik at kaninene kan løpe rundt, å hoppe og grave.

  I tillegg til forhåndslagde trebur så er det også mulig for å være kreativ selv og bygge et som passer for ditt kjæledyr. Denne metoden er ikke bare billig, men også veldig allsidig. Så da har du en perfekt mulighet til å bygge et arts passende miljø for kaninene dine.

   Bur Fordeler Ulemper
   Nettingbur

    

   • nesten fluktsikre
   • mulig å kombinere flere nettingbur
   • lette å flytte
   • billige å kjøpe
   • for små
   • ikke arts passende
   • kaniner kan ikke bevege seg fritt
   • kan sammenlignes med fengselslivet

    

   Netting kabinetter
   • gir nok plass (hvis bygget er stort nok)
   • raske å bygge
   • kan tilpasses
   • fra 100 cm høyde og så videre er de fluktsikre (tilpass høyden i henhold til kanin størrelsen)
   • plass til pynt
   • kaniner kan bevege seg fritt og hoppe rundt
   • enkelte kaniner kan unngå hverandre for å unngå bråk
   • deres naturlige instinkter tillfredstilles for det meste
    

    

    

    

   Rom

    

   • massevis av plass
   • enkelte kaniner kan unngå hverandre for å slippe bråk
   • kaniner kan løpe og hoppe rundt mye
   • nok plass til pynt
   • kaniner liker å tygge på vegger eller tepper
   Ute kabinett

    

   • arts hensiktsmessig
   • gir nok plass
   • kaninene kan grave
   • plass til flere kaniner
   • plass til mye dekorasjon

    

   • å bygge det er ofte komplisert
   • må være sikret ovenfra
   • VIKTIG: kaniner liker å grave seg ut
   • trenger mye plass
   • mange kriterier å se opp for
   Stalll

    

   • massevis av plass
   • varm om  vinteren
   • fluktsikre
   • sikker mot andre farer (rev, mår, o.l.)
   • stor nok for flere kaniner
   • nok plass for arts passende dekorasjoner
   • må være helt sikker
   • noen staller er for mørke
   Trebur

    

   • går fint å bygge selv
   • store størrelser er mulig når du bygger det selv
   • tre er et bra materiale
   • å bygge en selv er billig og enkelt
   • kjøpebur er ofte for små
   • dyre å kjøpe
   • kaninene liker å tygge på treet

    

   Konklusjon

   Å holde kaniner er ofte undervurdert. Det er ikke en enkel oppgave å tilby det art-aktuelle miljøet til disse dyrene. Men å gjøre det er svært viktig tross alt, siden dette sørger for å holde kaninene friske og glade. Du bør alltid sammenligne måten du holder kjæledyr på med dine egne ønsker og behov, og kun bestemme deg for å holde disse dyrene hvis du kan tilby dem et art-aktuelt liv.

   © Heike Rau – shutterstock.com / © l i g h t p o e t – shutterstock.com / © Photobac – shutterstock.com